[Bezmasá jídla] [Grilování] [Hovězí maso] [Králičí maso] [Krůtí maso] [Kuřecí maso] [Mleté maso] [Nápoje] [Ostatní maso] [Polévky] [Pomazánky] [Ryby] [Saláty] [Vánoční cukroví] [Vepřové maso] [Vnitřnosti] [Zákusky,dorty] [Zavařování] [Hlavní stránka ]

KUŘECÍ MASO

Obsah:
Belgické kuře
Čína a`la Kujebina
Drůbeží maso na medu    
Drůbeží ragů
Escaldums de Pollo de Santanyi
Francouzské kuře
Indiánské kuře
Indické kuře
Kanadské kuře
Kantonské nudle
Kuřátková pochoutka
Kuře nadivoko
Kuře na houbách a zelenině
Kuře na víně
Kuře na zelí
Kuře po španělsku
Kuře s banány
Kuře s hráškem
Kuře se šlehačkou
Kuře v americké omáčce
Kuře v sýrovém kabátku
Kuřecí křídla v pálivé omáčce
Kuřecí plátky se zeleninou
Kuřecí prsíčka s mangem
Kuřecí řízky naložené v sosu
Mandarínská prsíčka
Slepice na kari
Toskánské kuře
Uzené kuře s kukuřicí
Zapékaná drůbeží směs

Kuřecí řízky naložené v sosu

Potraviny:

kuřecí řízky, vajíčko, lžička soli, lžička cukru, lžička curry, lžička pepře, lžička worcesteru, lžička sojové omáčky

Postup:

Z uvedených ingrediencí připravíme sosík, do kterého naložíme připravené kuřecí řízky. Necháme alespoň jeden den v lednice odstát. Na pánvičce rozehřejeme olej a na tom osmažíme tyto řízky. Stačí krátce ( 3-5 minut ).

Příloha:

rýže, hranolky, chléb

Kuřecí maso

 Kuře v sýrovém kabátku

Potraviny:

kuřecí řízky,  mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor

Postup:

Kuřecí řízky osolíme a prudce opečeme na oleji. Podlijeme mlékem, přidáme tučný měkký tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce mléka. Pak přidáme nakrájené žampiony, chvíli podusíme. Kořeníme tymiánem a zázvorem.

Příloha:

brambory, hranolky

Kuřecí maso

 Kuřecí plátky se zeleninou

Potraviny:

kuřecí plátky, solamyl, vejce, glutasol, mrkev , celer, pórek, přírodní víno, drcený kmín, zázvor, sójová omáčka

Postup:

Plátky naložíme do těstíčka ze solamylu, vejce a glutasolu. Necháme odležet a mezitím si připravíme na tenké plátky nakrájenou mrkev a celer, na kolečka nakrájený pórek. Maso prudce opečeme, přidáme zeleninu, krátce osmahneme, pak ochutíme několika lžícemi přírodního vína, drceným kmínem a zázvorem. Zakapeme sójovou omáčkou a krátce podusíme.

Příloha:

rýže, hranolky, krokety

Kuřecí maso

 Kuřátková pochoutka

Potraviny:

400g kuřecích prsíček, 2-3 celá vejce, hladká mouka, 3 lžíce sójové omáčky, 1 balení burských oříšků, orientální koření, sádlo

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na větší nudličky a smícháme se sójovou omáčkou. Necháme odležet a zatím si připravíme těstíčko. Vajíčka rozšleháme s trochou orientálního koření podle chuti. Přidáme jemně nasekané burské oříšky a zahustíme hladkou moukou tak, aby těstíčko ze lžíce nestékalo, ale pouze kapalo. Když máme těstíčko hotové, zalijeme jím připravené maso a promícháme. Jednotlivé kousky nabíráme lžící i s těstíčkem a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Můžeme též do těstíčka přidat nastrouhaný sýr nebo šunku.

Příloha:

bramborová kaše

Kuřecí maso

 Kuře po španělsku

Potraviny:

kuře, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, sůl, špetka šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku

Postup:

Kuře osolíme a připravíme si zálivku ze 3 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, soli, špetky šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1 stroužku česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře při pečení.

Příloha:

brambory, hranolky

Kuřecí maso

Kanadské kuře

Potraviny:

kuře, 2 sklenky vody, 1/8 másla, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu,  1 lžíce octa, sůl, pepř, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru, 1/2 citronu, 3 stroužky česneku

Postup:

Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku vody a 1/8 másla a dáme péct. Do kastrolku dáme necelý šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, sklenici vody, 1 lžíci octa, trochu soli, pepře, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru a vše vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Po svaření zakápneme šťávou z 1/2 citronu a přidáme 3 stroužky česneku. Touto směsí zalijeme kuře a dáme dopéci.

Příloha:

bramborová kaše

Kuřecí maso

Kuře se šlehačkou

Potraviny:

kuře, hladká mouka, vejce, strouhanka, máslo, šlehačka

Postup:

Kuře rozdělíme na menší porce. Obalíme v hladké mouce s vejci a strouhance. Na tuku osmažíme do růžova. Do máslem vymazaného pekáčku naskládáme takto usmažené porce těsně vedle sebe a zalijeme je šlehačkou. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny.

Příloha:

brambory, rýže, zelenina

Kuřecí maso

 Zapékaná drůbeží směs

Potraviny:

drůbeží maso, bešamelová omáčka, cibule,  , žampiony, sůl, pepř, sýr, citron

Postup:

Jakékoli pečené drůbeží maso vykostíme a nakrájíme na kostičky. Maso zalijeme bešamelovou omáčkou ( na tuku mírně opečeme mouku a postupně do hladka rozmícháme s mlékem ), přidáme osmaženou cibulku a žampiony. Osolíme, opepříme, posypeme sýrem a zapečeme. Hotovou směs zakápneme citronem.

Příloha:

bílé pečivo

Kuřecí maso

 Drůbeží maso na medu

Potraviny:

drůbeží maso, med, sójová omáčka, víno, vývar, glutasol

Postup:

Drůbeží maso lehce opečeme na oleji. Z medu, sójové omáčky, vína a vývaru smícháme omáčku. Maso vložíme do zapékací misky, ochutíme glutasolem a za stálého podlévání omáčkou zapékáme.

Příloha:

rýže, hranolky

Kuřecí maso

 Kuře v americké omáčce

Potraviny:

čtvrtky kuřete, mouka, olej, cibule, česnek, víno, slepičí vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř, bazalka

Postup:

Čtvrtky kuřete vložíme do kastrolu na rozpálený olej, zaprášíme moukou, přidáme drobně nakrájenou cibuli a česnek, podusíme. Postupně přidáváme víno, slepičí vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř a bazalku. Vaříme asi hodinu.

Příloha:

brambory, rýže

Kuřecí maso

 Indické kuře

Potraviny:

kuře,  bílý jogurt, cibule, muškát, skořice, pepř, bobkový list, hřebíček, česnek, paprika  (koření), kečup, sůl

Postup:

Rozporcované a pokud možno vykostěné kuře naložíme asi na 2 hodiny do rozšlehaného osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme cibulku, přidáme trochu muškátu, skořice, pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho vložíme kuře i s marinádou a dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku a kečup. Povaříme a servírujeme.

Příloha:

rýže

Kuřecí maso

 Drůbeží ragů

Potraviny:

drůbeží plátky, sůl, pepř, česnek, cibule, solamyl, víno, vývar ( masox ), worcester

Postup:

Na kostičky nakrájené drůbeží plátky osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme maso a opečeme dozlatova. Mezitím si připravíme kašičku ze solamylu rozmíchaného s vínem, maso podlijeme trochou vývaru, přilijeme škrobovou kašičku a na mírném ohni ještě chviličku podusíme. Hotové dochutíme worcesterem.

Příloha:

rýže, hranolky, pečivo

Kuřecí maso

 Indiánské kuře

Potraviny:

kuře, grilovací koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo, brusinkový nebo rybízový kompot

Postup:

Kuře potřeme vně i uvnitř grilovacím kořením. Naplníme na osminky nakrájenou cibulí, jablkem a celerem, osolíme, vložíme na pekáč. Rozpustíme máslo a smícháme s grilovacím kořením. Částí podléváme, částí během pečení potíráme. Podáváme s kompotem.

Příloha:

knedlík, brambory

Kuřecí maso

 Kuře nadivoko

Potraviny:

kuře, hermelín, pepř ( kuličky ), máslo, sůl, hrušky, červené víno, brusinkový kompot  (nemusí být)

Postup:

Menší kuře naplníme hermelínem obaleným v nahrubo drceném pepři. Opečeme na másle, osolíme, opepříme, dále pečeme zakryté v troubě. V polovině pečení přidáme oloupané na půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červeným vínem. Omáčku můžeme dochutit brusinkovým kompotem.

Příloha:

knedlík

Kuřecí maso

 Kuře s banány

Potraviny:

kuře, sůl, pepř, banány, mouka, petrželka

Postup:

Na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře, osolíme, opečeme, zalijeme vodou a dusíme. Přidáme nakrájené banány, okořeníme pepřem, zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme doměkka. Před dopečením přidáme nadrobno nakrájenou petrželku.

Příloha:

brambory

Kuřecí maso

 Toskánské kuře

Potraviny:

kuře, sůl, olej, česnek, lístky šalvěje, bílé víno, rajčata, pepř

Postup:

Kuře rozdělené na jednotlivé porce osolíme, necháme odležet. Na oleji opečeme na proužky nakrájený česnek, přidáme nasekané lístky šalvěje, vložíme kuře a opečeme ze všech stran. Zalijeme bílým vínem, přidáme na kousky nakrájená rajčata a dusíme. Ochutíme pepřem, popřípadě dosolíme.

Příloha:

brambory

Kuřecí maso

 Francouzské kuře

Potraviny:

kuře, tavený sýr, bylinky ( petrželka, pažitka, řeřicha, estragon ), sůl, pepř, máslo

Postup:

Připravíme si pastu z taveného sýra, jemně nakrájených bylinek. Směsí uvnitř potřeme osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme máslem a pečeme dozlatova.

Příloha:

brambory

Kuřecí maso

 Čína a`la Kujebina

Potraviny:

kuřecí prsa, 2 žloutky, 2 lžičky solamylu, lžička oleje, lžíce sójové omáčky, menší pórek, koření ( curry, orientální koření nebo směs na čínu )

Postup:

Připravíme si směs ze žloutků, solamylu, oleje, sójové omáčky, jednoho pórku nakrájeného na nudličky a koření. Do této směsi naložíme na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Promícháme a necháme v chladnu odležet dva až tři dny. Potom je osmahneme na rozpáleném oleji, zalijeme trochou vody a necháme chvíli podusit.

Příloha:

rýže

Kuřecí maso

 Kuře na víně

Potraviny:

kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká paprika ( koření ), špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové šťávy, plátky citronu na ozdobení

Postup:

Kuře omyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8 kousků. Papriky očistíme a nakrájíme na čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme. Pórky nakrájet na kolečka. Ve velké pánvi nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete na něm opečeme do zlatohněda. Maso po celou dobu stále obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Pokrm podlijeme kuřecím vývarem a vínem. Přiklopíme poklicí a dusíme zhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut. Ve smetaně rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme omáčku a přibližně 3 minuty za občasného míchání a při mírném ohni ještě povaříme. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Kuře podáváme v omáčce ozdobené plátky citronu.

Příloha:

brambory, hranolky

Kuřecí maso

Kuřecí křídla v pálivé omáčce

Potraviny:

12 kuřecích křídel ( nebo 4-6 stehen ), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100g cukru,     200ml kečupu, 2 polévkové lžíce octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 citrony, trochu sójové omáčky

Postup:

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Obojí smícháme s cukrem, kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí. Uvedeme do varu a za stálého míchání   při velmi malém ohni přibližně 2 minuty vaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Kuřecí křídla (stehna) opláchneme a osušíme. Dáme do pekáče, potřeme omáčkou  a     v předehřáté troubě pečeme asi 20-30 minut ( aby bylo měkké ). V průběhu pečení  křídla potíráme omáčkou. Pečená křídla podáváme na rozložených plátcích citronu. Zbytek omáčky podáváme zvlášť.

Příloha:

rýže, hranolky, krokety

Kuřecí maso

Kuřecí prsíčka s mangem

Potraviny:

4 porce kuřecích prsíček, 1 středně velké mango, 40g oleje, 40g másla, bílý pepř, jakékoliv sušené bylinky, sůl

Postup:

Jednotlivá kuřecí prsíčka na povrchu lehce nakrájíme, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, pokapeme trochou oleje a takto připravené je necháme asi hodinu odležet. Potom je zprudka na oleji opečeme, přidáme máslo, řezy manga a zvolna dohotovíme.

Příloha:

brambory

Kuřecí maso

Slepice na kari

Potraviny:

4 porce slepice, 40g másla, 20g oleje,  1 malá cibule,  1 jablko,  20g hladké mouky, 1,5dcl sladké smetany, vývar, sůl, kari koření

Postup:

Porce slepice osmažíme na oleji dozlatova v tlakovém hrnci a vyjmeme. Do oleje přidáme máslo, jemně nakrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme moukou a osmažíme. Přidáme osmažené maso a vmícháme  kari ( asi půl až jednu lžičku podle chuti ), zalijeme asi 3dcl vývaru, hrnec uzavřeme a dusíme asi hodinu doměkka. Pak maso vyjmeme, přidáme jemně nastrouhané jablko, krátce povaříme, přidáme smetanu, přihřejeme a omáčku procedíme.

Příloha:

houskový knedlík

Kuřecí maso

Kuře na zelí

Potraviny:

menší kuře, sladká paprika (koření ), kysané zelí, cibule, slanina, sůl

Postup:

Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme a posypeme sladkou paprikou. Na dno pekáče rozložíme vrstvu kysaného zelí, poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a na tento základ položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut.

Příloha:

brambory, bramborový knedlík

Kuřecí maso

Kuře na houbách a zelenině

Potraviny:

kuře, sůl, sladká paprika (koření ), sušené houby, olej, nakládaná zelenina Moravanka

Postup:

Omyté a naporcované kuře naskládáme na pekáček, osolíme a posypeme trochou papriky. Na ně nasypeme houby. Vše podlijeme trochou oleje a dáme zapéci. Když je kuře napůl  hotové,  nalijeme do pekáčku celou sklenici zeleniny Moravanka a dopečeme doměkka.

Příloha:

rýže

Kuřecí maso

Kuře s hráškem

Potraviny:

kuře, cibule, mouka, vývar, víno, sůl, pepř, špetka muškátu, zelený hrášek

Postup:

Kousky kuřete osmahneme na tuku, vyjmeme. Pak osmahneme dozlatova cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem, rozmícháme. Přidáme kousky kuřete, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu, dusíme doměkka. Mezitím uvaříme zelený hrášek. Hotové kuře přelijeme scezenou šťávou a obložíme hráškem.

Příloha:

hranolky, brambory, rýže

Kuřecí maso

Belgické kuře

Potraviny:

kuře, citronová šťáva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový list, tymián, petrželka), cibule, hřebíček, víno, pepř, sůl

Postup:

Kuře potřeme citronovou šťávou, vložíme do hrnce. Přidáme jemně nastrouhaný celer, kolečka pórku, mrkve, zalijeme vodou, povaříme. Přidáme bylinky, oloupanou cibuli se zapíchaným hřebíčkem, víno, pepř, sůl. Vaříme doměkka. Bylinky odstraníme, kuře vyjmeme, naporcujeme, přelijeme scezeným vývarem.

Příloha:

zelenina

Kuřecí maso

Kantonské nudle

Potraviny:

ploché nudle, olej, hlávkové zelí, vývar, konzervovaný bambus (možno nahradit tenkými plátky kedlebny či celeru), kuřecí maso, šunka, černé houby, sůl, glutasol, petrželka, bílý pepř, solamyl

Postup:

Uvařené ploché nudle propláchneme, necháme okapat. Pak je opečeme v pánvi na oleji, vyjmeme a udržujeme v teple. Do oleje vložíme na kostičky nakrájené hlávkové zelí, promícháme, zalijeme vývarem. Přidáme bambus, nudličky vařeného kuřecího masa, šunky a máčené černé houby. Ochutíme solí, glutasolem, bílým pepřem, zahustíme máčeným solamylem, podusíme. Směsí přelijeme nudle, ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.

Kuřecí maso

Mandarínská prsíčka

Potraviny:

drůbeží prsíčka, vejce, solamyl, sůl, mandarinkový kompot, víno, cukr, glutasol, sádlo, vlašské ořechy

Postup:

Drůbeží prsíčka nakrájíme na nudličky, smícháme s rozšlehaným vejcem, solamylem a solí. Necháme odležet. Do kompotové šťávy z mandarinek přimícháme víno, cukr, glutasol, sůl a solamyl. Maso osmažíme na sádle, po chvilce přidáme dílky mandarinek. Vše zalijeme připravenou zálivkou a krátce podusíme. Vše posypeme strouhanými vlašskými ořechy.

Příloha:

rýže

Kuřecí maso

Uzené kuře s kukuřicí

Potraviny:

1 uzené kuře nebo 4 uzená stehna, 2 sáčky mražené kukuřice, 8 středně velkých brambor, sůl, pepř, rostlinný tuk, 3 stroužky česneku, trocha horké vody nebo vývaru

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky široké asi 0,5 cm. V pekáči rozpustíme tuk, přidáme plátky brambor, posypeme je rozdrceným česnekem, pepřem a solí a opatrně promícháme. Na směs položíme porce kuřete, malinko podlijeme vývarem, přikryjeme alobalem, vložíme do předem vyhřáté trouby a na mírném ohni pečeme do změknutí brambor. Kukuřici uvaříme, scedíme a při podávání obložíme kolem kuřete na bramborách.

Kuřecí maso

Escaldums de Pollo de Santanyi

Potraviny:

1 kuře, 150 g vepřového sádla, 250 g vepřového libového masa, 1 sklenička vína sherry, 80 g mouky, 1 cibule, 300 g žampiónů, 300 g nových brambor, 5 artyčoků, 200 g malých bílých fazolek, 30 g oloupaných mandlí, 2 žloutky z natvrdo uvařených vajec, petržel, oregano, sůl, pepř

Postup:

Kuře a vepřové maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a osmažíme na sádle dorůžova. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sherry a chvilku podusíme. Necháme vychladnout, přimícháme mouku, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit. Když je maso skoro měkké, přidáme houby, oloupané a podélně nakrájené artyčoky, brambory a fazolky (které předem lehce osmažíme) a vše dovaříme doměkka. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Mandle smícháme s vařenými žloutky, nakrájenou petrželkou a oreganem a přidáme k hotovému jídlu 5 minut před servírováním.

Kuřecí maso

Zpět na úvodní stránku

* Kurzy * Akcie * Práce * Zájezdy * Zájezdy * Meteobox * Auto *