[Bezmasá jídla] [Grilování] [Hovězí maso] [Králičí maso] [Krůtí maso] [Kuřecí maso] [Mleté maso] [Nápoje] [Ostatní maso] [Polévky] [Pomazánky] [Ryby] [Saláty] [Vánoční cukroví] [Vepřové maso] [Vnitřnosti] [Zákusky,dorty] [Zavařování] [Hlavní stránka ]
Obsah :
Bramborové kroketky
Celerové placičky
Dušená růžičková kapusta
Dušený lilek
Fazolový hrnec
Grenadýrmarš
Guláš z patisonů
Houbové knedlíky
Potraviny:
široké nudle, tvrdý strouhaný sýr, niva, česnek, bazalka, olej, máslo
Postup:
Široké nudle uvaříme ve slané vodě. Mezitím připravíme pastu z tvrdého strouhaného sýra, nivy, česneku, bazalky a oleje, nudle vložíme do mísy a promícháme s máslem a sýrovou pastou.
Potraviny:
1 vajíčko, lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýra, špenát, cibule, česnek
Postup:
Z jednoho vejce, lžíce strouhanky a dvou lžic strouhaného sýra vytvoříme směs ( příliš nemíchat ), kterou vlijeme na rozpálený tuk a z obou stran opečeme. Mezitím si připravíme špenát.
Špenátem potřeme hotovou omeletu a můžeme podávat.
Potraviny:
těstoviny ( mušle ), cibule, 2 stroužky česneku, 1/2kg mražených rajčat, feferonka, žampiony, petrželka, strouhaný sýr
Postup:
Uvaříme těstoviny. Mezitím na oleji zpěníme cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme1/2kg mražených rajčat nakrájených na kousky, feferonku a hrst nakrájených žampionů. Osolíme, opepříme, vaříme do zhoustnutí. Mušle dáme na talíř a do důlku uprostřed nalijeme omáčku. Zdobíme petrželkou a strouhaným sýrem.
Potraviny:
veka, máslo, plátky šunky, plátky sýra, paprika ( koření ), 3 vejce
Postup:
Krajíčky veky opečeme na másle a naklademe do zapékací misky vymazané máslem. Na ně položíme vrstvu šunky, plátkového sýra, poprášíme paprikou a dáme zapéct. Když se sýr taví, rozklepneme navrch tři vejce jako volská oka. Zapékáme tak, aby vejce uvnitř zůstalo naměkko.
Příloha:
zeleninový salát
Potraviny:
brambory, flíčky, sůl, kmín, škvarky, cibule, sladká paprika ( koření )
Postup:
V jednom hrnci uvaříme brambory se solí a kmínem. V druhém hrnci uvaříme flíčky. Pak dáme na pekáček škvarky, rozpustíme je, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a až zesklovatí přidáme sladkou papriku. Nejprve do pekáčku nasypeme vařené brambory (nakrájené na větší kousky), promícháme. Pak přidáme flíčky a opět promícháme. Dle potřeby osolíme. Zapečeme a podáváme.
Příloha:
kyselá okurka
Potraviny:
špagety, 10dkg šunky, 10dkg tvrdého sýra, 250ml šlehačky, 3 stroužky česneku, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř, slanina
Postup:
Zahřejeme šlehačku, přidáme utřený česnek, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř a tvrdý nastrouhaný sýr. Smícháme s uvařenými špagetami a s drobně nakrájenou šunkou. Navrch polijeme rozškvařenou slaninou.
Potraviny:
500g hrubé mouky, droždí, 1 vejce, sůl, mléko, máslo, houby, pepř, česnek
Postup:
těsto:V trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.
náplň:Do kastrůlku dáme kousek másla a větší množství nakrájených hub. Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek - směs musí být ostrá. Podusíme a necháme vychladnout.
Vychladlou směsí plníme knedlíky a vaříme asi 5 minut z každé strany. Když je vyndáme z vody, hned je propíchneme, aby se nesrazily. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem.
Příloha:
okurkový salát
Potraviny:
těsto:1 kefír, troška soli, cukr, 1 vejce, 250g polohrubé mouky, lžička jedlé sody
zavařenina, šlehačka
Postup:
Připravíme si těsto z kefíru, soli, cukru, vajíčka a mouky. Dobře zamícháme, přidáme lžičku jedlé sody. Na lívanečníku smažíme malé lívanečky, které zdobíme zavařeninou a malým kopečkem šlehačky.
Potraviny:
polohrubá mouka, 2 vejce, buclák mléka, kypřící prášek, cukr, sůl, vanilkový prášek
Postup:
Do mísy dáme 2 vejce, kypřící prášek a mléko. Při šlehání přidáváme mouku tak dlouho dokud z toho nebude palačinkové těsto. Nakonec přidáme špetku soli a hodně cukru. Podle chuti. Na prudkém oleji osmažíme ( stejně jako palačinky ). Pomažeme marmeládou a můžeme ozdobit např. šlehačkou, pacholíkem atd.
Potraviny:
houskový knedlík, nastrouhaný tvrdý sýr, kečup, šunkový salám (nemusí být), vejce, strouhanka
Postup:
Knedlík rozkrájejte na slabá kolečka. Pak nastrouhejte tvrdý sýr a kečupem ho spojte na pevnou hmotu. Sýrovou hmotou potřete plátky knedlíků, přikryjte plátkem šunkového salámu. Poté dvě kolečka knedlíku spojte (sýrovou hmotou dovnitř). Namočte v rozšlehaných vejcích, obalte ve strouhance a osmažte.
Příloha:
zeleninový salát
Potraviny:
cibule, lilek (možno i cuketu), vývar, rajčata, sůl, pepř
Postup:
Drobně nakrájenou cibuli dozlatova osmažíme, přidáme na silnější kolečka nakrájený lilek, podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme spařená oloupaná rajčata. Osolíme, opepříme, dusíme pod pokličkou dokud lilek nezměkne.
Potraviny:
brambory, mléko, máslo, petrželka, sůl, pepř, strouhaný sýr, vejce, strouhanka, olej
Postup:
Vařené brambory najemno nastrouháme, smícháme s mlékem, máslem, zelenou petrželkou, solí a pepřem. Ze směsi vytvoříme kroketky, posypeme nastrouhaným sýrem, obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme na oleji.
Potraviny:
pekingské zelí, mléko, kysaná smetana, sůl, pepř, strouhaný sýr, máslo
Postup:
Čtvrtky pekingského zelí krátce podusíme v osolené vodě, vyjmeme, necháme okapat, podélně rozkrojíme, stočíme do závitků, položíme do zapékací misky. Přelijeme omáčkou ze světlé jíšky, mléka, smetany, soli, pepře a strouhaného sýra. Přidáme máslo, posypeme sýrem a zapečeme.
Potraviny:
1/3 zmrazeného špenátu, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku (1/2 kávové lžičky třeného česneku), 1 lžíce oleje, vejce, zakysaná smetana, sůl, pepř, sýr na strouhání, špagety
Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozmražený špenát, osolíme, opepříme. Přivedeme do varu, poté přidáme česnek a rozkvedlané vajíčko (možno nahradit strouhankou). Chvíli povařit. Přidat 1-2 lžíce smetany (již nevařit). Uvařené špagety dáme na talíř navrch špenát a celé hojně posypat sýrem.
Možno přidat i kuřecí maso zprudka opečené na pánvi.
Potraviny:
mrkev, fazolky, sůl, máslo, mouka, smetana
Postup:
Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, fazolky na proužky, osolíme, zalijeme vařící vodou, dusíme doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zeleninovým vývarem a smetanou, osolíme a povaříme. Přidáme zeleninu, přisladíme a ještě krátce povaříme. Místo smetany můžeme použít rozpuštěný tavený sýr.
Příloha:
brambory
Potraviny:
mouka, mléko, vejce (na palačinkové těsto), strouhaný sýr, smetana, paprika, strouhaný muškátový oříšek, mouka a vejce (na obalení)
Postup:
Z palačinkového těsto usmažíme menší palačinky. Strouhaný sýr smícháme se smetanou, paprikou, muškátovým oříškem. Směsí naplníme palačinky, přehneme, zajistíme okraje, obalíme v mouce rozšlehané s vejcem a osmažíme.
Příloha:
zelenina
Potraviny:
vejce, máslo, petrželka, francouzská hořčice, smetana, sůl, pepř, strouhaný sýr, (možné přidat i jemně nakrájené krabí tyčinky)
Postup:
Natvrdo uvařená vejce oloupeme, jemně nakrájíme. Smícháme s rozpuštěným máslem, nakrájenou petrželkou, francouzskou hořčicí, ( jemně nakrájenými krabími tyčinkami), smetanou. Osolíme, opepříme, vložíme do zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem, zapečeme dorůžova.
Potraviny:
bílé fazole, cibule, olej, sůl, pepř, paprika
Postup:
Předem namočené fazole uvaříme doměkka, scedíme. Na plátky nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, osolíme, opepříme, opaprikujeme. Do vymaštěného pekáčku vkládáme střídavě vrstvy fazolí a cibule. Nejhořejší vrstvu fazolí pokapeme olejem, zalijeme vývarem z fazolí, zapečeme v troubě.
Potraviny:
1/2 kapusty, 1/2 květáku, salám, 4-5 vajec, strouhanka, sůl, vegeta, olej
Postup:
Do slané vody dáme vařit asi polovinu kapusty a květáku rozebraného na růžičky. Po uvaření scedíme vodu a květák s kapustou rozmačkáme. Přisypeme nakrájený salám, přidáme 4-5 vajec, strouhanku, vegetu, sůl a vše řádně promícháme. Lžící vykrajujeme placičky, které obalíme ve strouhance a osmažíme jako řízek.
Příloha:
brambory, zeleninový salát
Potraviny:
šálek strouhaného celeru, šálek strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce mléka, 3-4 vejce, sůl, koření podle chuti (pepř, paprika, chilli), strouhanka, olej
Postup:
Celer, sýr, mléko, vejce, sůl, koření smícháme. Pokud je hmota řídká, přidáme strouhanku. Tvoříme malé placičky, které smažíme na oleji.
Příloha:
brambory, bramborová kaše, salát
Potraviny:
menší kapusta, brambory, 10dkg anglické slaniny, cibule, sůl, pepř, 1/4l vývaru, (kabanos nebo uzené může být)
Postup:
Nakrájíme menší kapustu, oloupeme brambory a nakrájíme je na kolečka. Asi 10dkg slaniny pokrájíme, rozpustíme na pánvičce, přidáme pokrájenou cibuli a osmažíme. Zamícháme do kapusty. Do ohnivzdorné misky skládáme vrstvu brambor, vrstvu kapusty, nahoře musí být brambory. Každou vrstvu posolíme a popepříme. Zalijeme vývarem, přiklopíme a dusíme v troubě do změknutí asi hodinu. Před dopečením odkryjeme víko. Vrstvy brambor a kapusty můžeme proložit kabanosem nebo uzeným masem.
Potraviny:
růžičková kapusta, studený hovězí vývar, sójová omáčka, víno, glutasol, cukr, pepř, solamyl, česnek, tuk, sůl
Postup:
Připravíme zálivku ze studeného hovězího vývaru, vína, glutasolu, sójové omáčky, pepře, cukru, a máčeného solamylu.Pak spaříme očištěné kapustičky v osolené vodě, necháme okapat. Na tuku osmahneme plátky česneku, přidáme kapustičky, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přelijeme zálivkou a ještě krátce podusíme.
Příloha:
brambory
Potraviny:
těstoviny (jakékoliv), česnek, anglická slanina, petrželka, víno, vejce (nemusí být), strouhaný sýr, pepř, šlehačka (nemusí být), tuk
Postup:
Nasekáme česnek, na kostičky rozkrájíme anglickou slaninu. Do malého množství tuku přidáme česnek a slaninu, opečeme přidáme víno, podusíme. V míse rozmícháme vejce a strouhaný tvrdý sýr, okořeníme pepřem a rozšleháme. Můžeme přidat i šlehačku. Do hotové směsi přidáme uvařené uvařené těstoviny a rychle promícháme, aby se stejnoměrně obalily. Posypeme nasekanou petrželkou.
Žampionové rizoto po provensálsku
Potraviny:
330g rýže, 1 lžíce rostlinného tuku, 200 - 250g žampionů, 1 pórek, 1 lžíce másla, sůl, pepř, špetka provensálského koření, ředkvičky, červená paprika
Postup:
Rýži propláchneme, osolíme, přidáme tuk a dusíme pod pokličkou doměkka. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a pokrájené žampiony na něm orestujeme. Omytý pórek očistíme odkrojíme povadlou část zelených listů a kořínky a nakrájíme na kolečka. Pórek přidáme k orestovaným žampionům a ještě chvíli dusíme. Do uvařené rýže pak opatrně zamícháme žampiony s pórkem, špetku pepře a provensálského koření, podle chuti dosolit. Ředkvičky omyjeme, a rozkrájíme na tenká kolečka. Papriku očistit a omýt, pokrájet na tenké proužky. Rýžovou směs dáme na talíř a ozdobíme zeleninou.
Špenátové lívanečky se sýrovou omáčkou
Potraviny:
2 vejce, mléko, hladká mouka, sůl, cibulka, špenát, pepř, česnek, strouhanka (být nemusí), strouhaný sýr
Postup:
Ze 2 vajec, 0,25 l mléka, 120g mouky a špetky soli ušleháme těsto, necháme chvíli odstát a usmažíme lívanečky. Na oleji zpěníme cibulku, osmahneme 2 lžíce hladké mouky a zalejeme 1dl mléka. Přidáme rozmražený balíček špenátu, sůl, pepř a jemně utřený česnek. Podle potřeby zahustíme prosátou strouhankou. Na vedlejší plotýnce připravíme ze světlé jíšky, 3 dl mléka, soli, pepře a strouhaného sýra jemnou omáčku. Lívanečky potřeme špenátem a pokapeme sýrovou omáčkou.
Potraviny:
4 větší mrkve, 150 g strouhaného sýra, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 kysaná smetana bez tuku, 1 malá cibulka, sůl, majoránka
Postup:
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme sýr, vajíčka, mouku, smetanu, drobně nasekanou cibulku a promícháme. Okořeníme trochou majoránky a solí. Tvoříme malé placičky a pečeme je na malém množství tuku.
Příloha:
samotné nebo s vařenými brambory
Potraviny:
2 oloupané patisony, 2 papriky, 4 rajčata, 2 větší cibule, 1 lžíce hladké mouky, ocet, cukr, sůl
Postup:
Patisony nakrájíme na kostky, papriky na proužky a rajčata na kolečka. Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme zeleninu a podusíme skoro doměkka. Zaprášíme hladkou moukou, podlejeme vodou a ještě 5 minut dusíme. Nakonec dochutíme octem s cukrem a osolíme.
Příloha:
rýže, tmavý chléb