[Bezmasá jídla] [Grilování] [Hovězí maso] [Králičí maso] [Krůtí maso] [Kuřecí maso] [Mleté maso] [Nápoje] [Ostatní maso] [Polévky] [Pomazánky] [Ryby] [Saláty] [Vánoční cukroví] [Vepřové maso] [Vnitřnosti] [Zákusky,dorty] [Zavařování] [Hlavní stránka ]

BEZMASÁ JÍDLA

Obsah :
Bramborové kroketky
Celerové placičky
Dušená růžičková kapusta

Dušený lilek
Fazolový hrnec
Grenadýrmarš
Guláš z patisonů
Houbové knedlíky

Kefírové lívanečky
Knedlíková smaženka
Mrkev s fazolkami na smetaně
Mrkvové placičky
Nudle po provensálsku
Pekingské zelí se sýrem
Svítky
Sýrová omeleta se špenátem
Sýrové palačinky
Špagety Carbonari
Špenátové lívanečky se sýrovou omáčkou
Špenátové špagety
Těstovinové mušle
Těstoviny Carbonara
Zapečená kapusta s bramborem
Zapečená vejce
Zapékané sýrové řezy
Zeleninové krokety
Žampionové rizoto po provensálsku

Nudle po provensálsku

Potraviny:

široké nudle, tvrdý strouhaný sýr, niva, česnek, bazalka, olej, máslo

Postup:

Široké nudle uvaříme ve slané vodě. Mezitím připravíme pastu z tvrdého strouhaného sýra, nivy, česneku, bazalky a oleje, nudle vložíme do mísy a promícháme s máslem a sýrovou pastou.

Bezmasá jídla

Sýrová omeleta se špenátem

Potraviny:

1 vajíčko, lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýra, špenát, cibule, česnek

Postup:

Z jednoho vejce, lžíce strouhanky a dvou lžic strouhaného sýra vytvoříme směs ( příliš nemíchat ), kterou vlijeme na rozpálený tuk a z obou stran opečeme. Mezitím si připravíme špenát.

Špenátem potřeme hotovou omeletu a můžeme podávat.

Bezmasá jídla

Těstovinové mušle

Potraviny:

těstoviny ( mušle ), cibule, 2 stroužky česneku, 1/2kg mražených rajčat, feferonka, žampiony, petrželka, strouhaný sýr

Postup:

Uvaříme těstoviny. Mezitím na oleji zpěníme cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme1/2kg mražených rajčat nakrájených na kousky, feferonku a hrst nakrájených žampionů. Osolíme, opepříme, vaříme do zhoustnutí. Mušle dáme na talíř a do důlku uprostřed nalijeme omáčku. Zdobíme petrželkou a strouhaným sýrem.

Bezmasá jídla

Zapékané sýrové řezy

Potraviny:

veka, máslo, plátky šunky, plátky sýra, paprika ( koření ), 3 vejce

Postup:

Krajíčky veky opečeme na másle a naklademe do zapékací misky vymazané máslem. Na ně položíme vrstvu šunky, plátkového sýra, poprášíme paprikou a dáme zapéct. Když se sýr taví, rozklepneme navrch tři vejce jako volská oka. Zapékáme tak, aby vejce uvnitř zůstalo naměkko.

Příloha:

zeleninový salát

Bezmasá jídla

Grenadýrmarš

Potraviny:

brambory, flíčky, sůl, kmín, škvarky, cibule, sladká paprika ( koření )

Postup:

V jednom hrnci uvaříme brambory se solí a kmínem. V druhém hrnci uvaříme flíčky. Pak dáme na pekáček škvarky, rozpustíme je, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a až zesklovatí přidáme sladkou papriku. Nejprve do pekáčku nasypeme vařené brambory (nakrájené na větší kousky), promícháme. Pak přidáme flíčky a opět promícháme. Dle potřeby osolíme. Zapečeme a podáváme.

Příloha:

kyselá okurka

Bezmasá jídla

Špagety Carbonari

Potraviny:

špagety, 10dkg šunky, 10dkg tvrdého sýra, 250ml šlehačky, 3 stroužky česneku, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř, slanina

Postup:

Zahřejeme šlehačku, přidáme utřený česnek, 1 - 2 žloutky, sůl, pepř a tvrdý nastrouhaný sýr. Smícháme s uvařenými špagetami a s drobně nakrájenou šunkou. Navrch polijeme rozškvařenou slaninou.

Bezmasá jídla

Houbové knedlíky

Potraviny:

500g hrubé mouky, droždí, 1 vejce, sůl, mléko, máslo, houby, pepř, česnek

Postup:

těsto:V trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.

náplň:Do kastrůlku dáme kousek másla a větší množství nakrájených hub. Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek - směs musí být ostrá. Podusíme a necháme vychladnout.

Vychladlou směsí plníme knedlíky a vaříme asi 5 minut z každé strany. Když je vyndáme z vody, hned je propíchneme, aby se nesrazily. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem.

Příloha:

okurkový salát

Bezmasá jídla

Kefírové lívanečky

Potraviny:

těsto:1 kefír, troška soli, cukr, 1 vejce, 250g polohrubé mouky, lžička jedlé sody

zavařenina, šlehačka

Postup:

Připravíme si těsto z kefíru, soli, cukru, vajíčka a mouky. Dobře zamícháme, přidáme lžičku jedlé sody. Na lívanečníku smažíme malé lívanečky, které zdobíme zavařeninou a malým kopečkem šlehačky.

Bezmasá jídla

Svítky

Potraviny:

polohrubá mouka, 2 vejce, buclák mléka, kypřící prášek, cukr, sůl, vanilkový prášek

Postup:

Do mísy dáme 2 vejce, kypřící prášek a mléko. Při šlehání přidáváme mouku tak dlouho dokud z toho nebude palačinkové těsto. Nakonec přidáme špetku soli a hodně cukru. Podle chuti. Na prudkém oleji osmažíme ( stejně jako palačinky ). Pomažeme marmeládou a můžeme ozdobit např. šlehačkou, pacholíkem atd.

Bezmasá jídla

Knedlíková smaženka

Potraviny:

houskový knedlík, nastrouhaný tvrdý sýr, kečup, šunkový salám (nemusí být), vejce, strouhanka

Postup:

Knedlík rozkrájejte na slabá kolečka. Pak nastrouhejte tvrdý sýr a kečupem ho spojte na pevnou hmotu. Sýrovou hmotou potřete plátky knedlíků, přikryjte plátkem šunkového salámu. Poté dvě kolečka knedlíku spojte (sýrovou hmotou dovnitř). Namočte v rozšlehaných vejcích, obalte ve strouhance a osmažte.

Příloha:

zeleninový salát

Bezmasá jídla

Dušený lilek

Potraviny:

cibule, lilek (možno i cuketu), vývar, rajčata, sůl, pepř

Postup:

Drobně nakrájenou cibuli dozlatova osmažíme, přidáme na silnější kolečka nakrájený lilek, podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme spařená oloupaná rajčata. Osolíme, opepříme, dusíme pod pokličkou dokud lilek nezměkne.

Bezmasá jídla

Bramborové kroketky

Potraviny:

brambory, mléko, máslo, petrželka, sůl, pepř, strouhaný sýr, vejce, strouhanka, olej

Postup:

Vařené brambory najemno nastrouháme, smícháme s mlékem, máslem, zelenou petrželkou, solí  a pepřem. Ze směsi vytvoříme kroketky, posypeme nastrouhaným sýrem, obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme na oleji.

Bezmasá jídla

Pekingské zelí se sýrem

Potraviny:

pekingské zelí, mléko, kysaná smetana, sůl, pepř, strouhaný sýr, máslo

Postup:

Čtvrtky pekingského zelí krátce podusíme v osolené vodě, vyjmeme, necháme okapat, podélně rozkrojíme, stočíme do závitků, položíme do zapékací misky. Přelijeme omáčkou ze světlé jíšky, mléka, smetany, soli, pepře a strouhaného sýra. Přidáme máslo, posypeme sýrem a zapečeme.

Bezmasá jídla

Špenátové špagety

Potraviny:

1/3 zmrazeného špenátu, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku (1/2 kávové lžičky třeného česneku), 1 lžíce oleje, vejce, zakysaná smetana, sůl, pepř, sýr na strouhání, špagety

Postup:

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozmražený špenát, osolíme, opepříme. Přivedeme do varu, poté přidáme česnek a rozkvedlané vajíčko (možno nahradit strouhankou). Chvíli povařit. Přidat 1-2 lžíce smetany (již nevařit). Uvařené špagety dáme na talíř navrch špenát a celé hojně posypat sýrem.

Možno přidat i kuřecí maso zprudka opečené na pánvi.

Bezmasá jídla

Mrkev s fazolkami na smetaně

Potraviny:

mrkev, fazolky, sůl, máslo, mouka, smetana

Postup:

Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, fazolky na proužky, osolíme, zalijeme vařící vodou, dusíme doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zeleninovým vývarem a smetanou, osolíme a povaříme. Přidáme zeleninu, přisladíme a ještě krátce povaříme. Místo smetany můžeme použít rozpuštěný tavený sýr.

Příloha:

brambory

Bezmasá jídla

Sýrové palačinky

Potraviny:

mouka, mléko, vejce (na palačinkové těsto), strouhaný sýr, smetana, paprika, strouhaný muškátový oříšek, mouka a vejce (na obalení)

Postup:

Z  palačinkového těsto usmažíme menší palačinky. Strouhaný sýr smícháme se smetanou, paprikou, muškátovým oříškem. Směsí naplníme palačinky, přehneme, zajistíme okraje, obalíme v mouce rozšlehané s vejcem a osmažíme.

Příloha:

zelenina

Bezmasá jídla

Zapečená vejce

Potraviny:

vejce, máslo, petrželka, francouzská hořčice, smetana, sůl, pepř, strouhaný sýr, (možné přidat i jemně nakrájené krabí tyčinky)

Postup:

Natvrdo uvařená vejce oloupeme, jemně nakrájíme. Smícháme s rozpuštěným máslem, nakrájenou petrželkou, francouzskou hořčicí, ( jemně nakrájenými krabími tyčinkami), smetanou. Osolíme, opepříme, vložíme do zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem, zapečeme dorůžova.

Bezmasá jídla

Fazolový hrnec

Potraviny:

bílé fazole, cibule, olej, sůl, pepř, paprika

Postup:

Předem namočené fazole uvaříme doměkka, scedíme. Na plátky nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, osolíme, opepříme, opaprikujeme. Do vymaštěného pekáčku vkládáme střídavě vrstvy fazolí a cibule. Nejhořejší vrstvu fazolí pokapeme olejem, zalijeme vývarem z fazolí, zapečeme v troubě.

Bezmasá jídla

Zeleninové krokety

Potraviny:

1/2 kapusty, 1/2 květáku, salám, 4-5 vajec, strouhanka, sůl, vegeta, olej

Postup:

Do slané vody dáme vařit asi polovinu kapusty a květáku rozebraného na růžičky. Po uvaření scedíme vodu a květák s kapustou rozmačkáme. Přisypeme nakrájený salám, přidáme 4-5 vajec, strouhanku, vegetu, sůl a vše řádně promícháme. Lžící vykrajujeme placičky, které obalíme ve strouhance a osmažíme jako řízek.

Příloha:

brambory, zeleninový salát

Bezmasá jídla

Celerové placičky

Potraviny:

šálek strouhaného celeru, šálek strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce mléka, 3-4 vejce, sůl, koření podle chuti (pepř, paprika, chilli), strouhanka, olej

Postup:

Celer, sýr, mléko, vejce, sůl, koření smícháme. Pokud je hmota řídká, přidáme strouhanku. Tvoříme malé placičky, které smažíme na oleji.

Příloha:

brambory, bramborová kaše, salát

Bezmasá jídla

Zapečená kapusta s bramborem

Potraviny:

menší kapusta, brambory, 10dkg anglické slaniny, cibule, sůl, pepř, 1/4l vývaru, (kabanos nebo uzené může být)

Postup:

Nakrájíme menší kapustu, oloupeme brambory a nakrájíme je na kolečka. Asi 10dkg slaniny pokrájíme, rozpustíme na pánvičce, přidáme pokrájenou cibuli a osmažíme. Zamícháme do kapusty. Do ohnivzdorné misky skládáme vrstvu brambor, vrstvu kapusty, nahoře musí být brambory. Každou vrstvu posolíme a popepříme. Zalijeme vývarem, přiklopíme a dusíme v troubě do změknutí asi hodinu. Před dopečením odkryjeme víko. Vrstvy brambor a kapusty můžeme proložit kabanosem nebo uzeným masem.

Bezmasá jídla

Dušená růžičková kapusta

Potraviny:

růžičková kapusta, studený hovězí vývar, sójová omáčka, víno, glutasol, cukr, pepř, solamyl, česnek, tuk, sůl

Postup:

Připravíme zálivku ze studeného hovězího vývaru, vína, glutasolu, sójové omáčky, pepře, cukru, a máčeného solamylu.Pak spaříme očištěné kapustičky v osolené vodě, necháme okapat. Na tuku osmahneme plátky česneku, přidáme kapustičky, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přelijeme zálivkou a ještě krátce podusíme.

Příloha:

brambory

Bezmasá jídla

Těstoviny Carbonara

Potraviny:

těstoviny (jakékoliv), česnek, anglická slanina, petrželka, víno, vejce (nemusí být), strouhaný sýr, pepř, šlehačka (nemusí být), tuk

Postup:

Nasekáme česnek, na kostičky rozkrájíme anglickou slaninu. Do malého množství tuku přidáme česnek a slaninu, opečeme přidáme víno, podusíme. V míse rozmícháme vejce a strouhaný tvrdý sýr, okořeníme pepřem a rozšleháme. Můžeme přidat i šlehačku. Do hotové směsi přidáme uvařené uvařené těstoviny a rychle promícháme, aby se stejnoměrně obalily. Posypeme nasekanou petrželkou.

Bezmasá jídla

Žampionové rizoto po provensálsku

Potraviny:

330g rýže, 1 lžíce rostlinného tuku, 200 - 250g žampionů, 1 pórek, 1 lžíce másla, sůl, pepř, špetka provensálského koření, ředkvičky, červená paprika

Postup:

Rýži propláchneme, osolíme, přidáme tuk a dusíme pod pokličkou doměkka. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a pokrájené žampiony na něm orestujeme. Omytý pórek očistíme odkrojíme povadlou část zelených listů a kořínky a nakrájíme na kolečka. Pórek přidáme k orestovaným žampionům a ještě chvíli dusíme. Do uvařené rýže pak opatrně zamícháme žampiony s pórkem, špetku pepře a provensálského koření, podle chuti dosolit. Ředkvičky omyjeme, a rozkrájíme na tenká kolečka. Papriku očistit a omýt, pokrájet na tenké proužky. Rýžovou směs dáme na talíř a ozdobíme zeleninou.

Bezmasá jídla

Špenátové lívanečky se sýrovou omáčkou

Potraviny:

2 vejce, mléko, hladká mouka, sůl, cibulka, špenát, pepř, česnek, strouhanka (být nemusí), strouhaný sýr

Postup:

Ze 2 vajec, 0,25 l mléka, 120g  mouky a špetky soli ušleháme těsto, necháme chvíli odstát a usmažíme lívanečky. Na oleji zpěníme cibulku, osmahneme 2 lžíce hladké mouky a zalejeme 1dl mléka. Přidáme rozmražený balíček špenátu, sůl, pepř a jemně utřený česnek. Podle potřeby zahustíme prosátou strouhankou. Na vedlejší plotýnce připravíme ze světlé jíšky, 3 dl mléka, soli, pepře a strouhaného sýra jemnou omáčku. Lívanečky potřeme špenátem a pokapeme sýrovou omáčkou.

Bezmasá jídla

Mrkvové placičky

Potraviny:

4 větší mrkve, 150 g strouhaného sýra, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 kysaná smetana bez tuku, 1 malá cibulka, sůl, majoránka

Postup:

Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme sýr, vajíčka, mouku, smetanu, drobně nasekanou cibulku a promícháme. Okořeníme trochou majoránky a solí. Tvoříme malé placičky a pečeme je na malém množství tuku.

Příloha:

samotné nebo s vařenými brambory

Bezmasá jídla

Guláš z patisonů

Potraviny:

2 oloupané patisony, 2 papriky, 4 rajčata, 2 větší cibule, 1 lžíce hladké mouky, ocet, cukr, sůl

Postup:

Patisony nakrájíme na kostky, papriky na proužky a rajčata na kolečka. Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme zeleninu a podusíme skoro doměkka. Zaprášíme hladkou moukou, podlejeme vodou a ještě 5 minut dusíme. Nakonec dochutíme octem s cukrem a osolíme.

Příloha:

rýže, tmavý chléb

Bezmasá jídla

Zpět na úvodní stránku

 

* Kurzy * Akcie * Práce * Zájezdy * Zájezdy * Meteobox * Auto *