[Bezmasá jídla] [Grilování] [Hovězí maso] [Králičí maso] [Krůtí maso] [Kuřecí maso] [Mleté maso] [Nápoje] [Ostatní maso] [Polévky] [Pomazánky] [Ryby] [Saláty] [Vánoční cukroví] [Vepřové maso] [Vnitřnosti] [Zákusky,dorty] [Zavařování] [Hlavní stránka ]
Obsah :
Červenozelené hovězí kostičky
Guláš z lišek a hovězího masa
Hovězí kuličky s ananasem
Hovězí na česneku
Hovězí na hořčici
Hovězí nudličky s pórkem
Majoránkový kari guláš
Rolky
Roštěnky a`la Hošek
Roštěnky na pivě
Roštěnky na víně s višňovou omáčkou
Schované roštěnky
Volyňské kručeníky
Potraviny:
hovězí maso, pórek, sladká paprika, mouka, červené víno, sterilované okurky, zelené papriky
Postup:
Na tuku osmahneme dozlatova pórek, přidáme sladkou papriku a na kostičky nakrájené hovězí maso. Opečeme, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a po chvíli podlijeme červeným vínem. Dusíme doměkka, před ukončením vaření přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a nudličky zelené papriky.
Příloha:
rýže
Potraviny:
zadní hovězí, solamyl, sójová omáčka, cibule, pórek, pálivá paprika ( čerstvé ), víno, čínská kořenící směs, glutasol
Postup:
Libové hovězí nakrájíme na nudličky, promícháme se solamylem a sójovou omáčkou. Na oleji prudce osmahneme cibulku, pórek a pálivé papriky, vyjmeme. Do zbylého omastku vložíme hovězí nudličky, prudce opečeme, zalijeme vínem, přidáme hotovou zeleninu, dochutíme čínskou kořenící směsí, případně dosolíme glutasolem.
Příloha:
rýže
Potraviny:
500-600g hovězího masa, 70g tuku, 3 cibule, 2 lžičky hladké mouky, 2-3 lžičky mleté, sladké papriky, kečup, 7dl vývaru ( masox ), 1/2 lžičky kari koření, 1 stroužek česneku, drcený kmín, mletý pepř, majoránka
Postup:
Na části tuku osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na menší kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Zaprášíme moukou, zamícháme a přidáme papriku, osmahneme, přidáme trochu kečupu a po dalším krátkém osmahnutí vše zalijeme vývarem. Přidáme kari koření, které jsme předem zpěnili na trošce tuku. Dále dáme utřený česnek, kmín, pepř a sůl a dusíme, až je maso měkké. V prstech rozemnutou majoránku přidáváme až nakonec.
Příloha:
houskový knedlík, rýže, chléb, pečivo
Potraviny:
roštěnky, mouka, paprika ( koření ), cibule, plátky okurky, šunka, kapie, rajčata
Postup:
Naklepané a po stranách naříznuté roštěnky osolíme a opeříme po obou stranách, obalíme v mouce s paprikou a prudce opečeme. Vložíme do kastrolu na zpěněnou cibuli a bez zahušťování dusíme. Na talíři každou roštěnku hustě pokryjeme kolečky cibule, plátky okurky, nudličkami šunky, kapie nebo i rajčete, aby nebyla ani vidět. Vše zalijeme vypečenou šťávou z masa.
Příloha:
rýže
Potraviny:
plátky masa, vařený zelí, slanina, rajský protlak, mouka, žampiony
Postup:
Hovězí plátky naklepeme, naplníme vařeným zelím s rozškvařenou slaninou a rajským protlakem. Vytvoříme závitky, dusíme doměkka. Závitky vyjmeme a vysmahlou šťávu zaprášíme moukou, přidáme protlak a šťávu dobře povaříme. Přidáme dušené žampiony a hotové závitky.
Příloha:
brambory
Hovězí na česnekuPotraviny:
špalíček zadního hovězího, česnek, cibule, olej nebo sádlo
Postup:
Maso odblaníme a prošpikujeme česnekem. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme maso, které trochu osolíme. Pečeme v remosce nebo přikryté v troubě. Podlijeme vodou a pečeme, přibližně asi 1 - 1 1/2 hodiny. Při pečení poléváme sosíkem na dně remosky. Před dopečením maso vyndáme, rozkrájíme na plátky, přidáme ještě česnek a dopečeme.
Příloha:
bramborové knedlíky a špenát
Potraviny:
plátky roštěnek, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1/2 hrnku piva, sůl, pepř, 1 lžička hladké mouky
Postup:
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Roštěnky vložíme zpět, podlijeme je pivem a dusíme doměkka, pokud bude potřeba lze dolít trocha vody. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou. Dobře zamícháme, zalijeme vodou a ještě povaříme. Roštěnky vložíme zpět prohřát.
Příloha:
rýže, houskový knedlík
Roštěnky na víně s višňovou omáčkou
Potraviny:
4 plátky roštěnek, 1 větší cibule, 2dl červeného vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička solamylu, 3 lžíce oleje, 2 lžíce višňové zavařeniny, 1 lžíce kečupu, vývar z masoxu nebo voda, pepř, sůl, lžíce proužků syrové papriky, zelená petželka
Postup:
Očištěné roštěnky po obvodu nařízneme, poté je tence naklepeme. Osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji po obou stranách dobře opečeme. Maso vyjmeme, do téhož tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Podlijeme vínem a trochou vody a krátce povaříme. Přidáme roštěnky a za občasného podlévání dusíme doměkka. Potom je vyjmeme a odložíme do tepla, šťávu zaprášíme hladkou moukou, přidáme višňovou zavařeninu, kečup a ještě 5 minut za stálého míchání povaříme. Nakonec rozšleháme solamyl v trošce studené vody, vlijeme do směsi, promícháme a zahuštěnou omáčku necháme krátce přejít varem. Roštěnky vrátíme do omáčky a necháme je v ní proležet. Zdobíme na talíři paprikou a petrželkou.
Příloha:
špagety
Potraviny:
roštěnky, sůl, pepř, hladká mouka, curry, sójová omáčka, worcester, čerstvá paprika, solamyl
Postup:
Roštěnky nakrájíme na nudličky a naklepeme. Osolíme, opepříme, přidáme špetku curry a zaprášíme moukou. Dáme na rozpálený tuk a osmažíme ( na malém ohni ). Přidáme čerstvou papriku nakrájenou na proužky. Chvíli dusíme. V hrnku rozděláme v trošce vody solamyl ( asi 1 lžičku ). Do roštěnek přidáme asi lžičku sójovky a lžičku worcesteru. Roštěnky zahustíme vodou se solamylem. Chvíli povařit.
Příloha:
hranolky
Potraviny:
hovězí plátky, pepř, sůl, plnotučná hořčice, sádlo nebo olej, cibule, hladká mouka, masox
Postup:
Plátky osolíme a opepříme, po obou stranách potřeme hořčicí a opečeme na rozpáleném tuku ( asi 3 minuty jedna strana ). Plátky vyndáme a na oleji zpěníme cibulku. Potom plátky vložíme zpátky, přidáme vodu a kostku masoxu a dusíme doměkka. Když je maso měkké zahustíme omáčku hladkou moukou rozdělanou ve vodě.
Příloha:
rýže, brambory
Potraviny:
hovězí plátky, anglická slanina, neuvařená rýže, sušené houby, sůl, pepř, olej, cibule, sladká smetana, hladká mouka
Postup:
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme suchou rýží, sušenými houbami a poklademe plátky slaniny. Srolujeme je a omotáme nití. Na oleji zpěníme cibulku, vložíme rolky a osmahneme. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou a moukou.
Příloha:
houskový knedlík
Potraviny:
500g předního masa, 500g lišek (možné použít i jiné tvrdé houby), 3 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 0,7l vody, 1 zeleninový masox, sůl, petrželka na ozdobu
Postup:
Hovězí maso opereme , odstraníme blány a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme papriku, nakrájené maso, přiklopíme a krátce podusíme. Pak je zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vlažnou vodou, přidáme kostku masoxu, osolíme a za stálého míchání přivedeme do varu. Houby omyjeme, překrojíme na čtvrtky a přidáme k masu. Během vaření omáčku často mícháme, případně ještě přilijeme horkou vodu.
Příloha:
těstoviny, houskové knedlíky
Potraviny:
mleté hovězí maso, lžičku solamylu, vejce, pepř, sůl, víno, olej, ananas, vegeta
Postup:
Jemně mleté hovězí maso promícháme se solamylem, vejcem, vínem, solí a pepřem. Ze směsi utvoříme menší kuličky, opečeme na oleji. Na pánvi povaříme šťávu z ananasového kompotu, ochutíme vegetou, solí, zahustíme solamylem. Přidáme osmažené kuličky a kostičky ananasu.
Příloha:
rýže