Obsahuje u dospělého člověka asi l,5 kg bakterií, které mají metabolickou aktivitu srovnatelnou s metabolickou aktivitou jater. Většina lidí v dospělém věku má tlusté střevo ve velmi špatném stavu. Je to způsobeno zejména nesprávnými stravovacími návyky, nedostatkem vlákniny ve stravě, množstvím různých aditiv a konzervačních látek ve stravě, podáváním antibiotik, nedostatkem pohybu aj. Tím dochází ke špatné funkci střeva s odpovídajícímí následky pro nemocného. Dochází k poruše tvorby některých vitamínů, k poruše vstřebávaní důležitých potřebných látek, ale i k špatné exkreci škodlivin.Ve střevě chybějí potřebné střevní bakterie, tělu škodlivé bakterie jsou přemnožené. Střevní pasáž je pomalá, objevuje se zácpa, dochází k zahnívání zbytků potravy, k usazování škodlivin na stěnách střeva, k tvorbě toxinů, které postupně zaplavují organismus a přispívají k celkovému poškození organismu.
largo-clinic 2001