Kompensace překyselení
Poměr mezi kyselým a zásaditým prostředím v lidském organismu má velmi důležitý
vliv Tělo využívá několika pufrovacích mechanizmů, které udržují AB rovnováhu. Standardní pH krve se pohybuje v rozmezích 7,3 – 7,45. Tělo se vždy snaží udržovat hodnotu pH krve v tomto rozmezí. Po požití kyselinotvorných potravin jako např. obilí, masa, kávy, alkoholu, černého čaje, cukru atd. tělo využívá alkalických zásob k neutralizaci vytvořených kyselin. Tyto zásadotvorné látky tělo odebírá ze tkání. V případě nadměrného příjmu kyselinotvorných látek jsou tyto tkáňové zásoby vyčerpány a dochází k překyselení tkání. Současně dochází k paradoxní situaci, kdy krev chronicky nemocných lidí je nadměrně alkalická a současně tkáně trpí acidózou. Za normálních okolností se organizmus snaží vyloučit velkou část kyselin ledvinami, proto se překyselení organizmu dá zjistit měřením hodnoty pH moče. U zdravého člověka kolísají hodnoty pH v závislosti na příjmu potravin a denní době vždy mezi alkalickou a kyselou hodnotou. V ideálním případě je tento poměr vyrovnaný, což odpovídá hodnotě moče pH 7. Převládají-li v moči kyselé složky, klesá pH hodnota pod pH 6, a tento posun znamená příchod nemoci, při hodnotě pH vyšší než 7 převládají potom zásadité složky. Při déle trvajícím výskytu kyselých složek roste podíl kyselých produktů látkové výměny v tekutině buňky a v moči, což většinou vede k nárůstu rušivých vlivů na lidský organismus. Čím větší je výskyt kyselých produktů látkové výměny, tím hůře jsou z organismu vylučovány. Toto vede k zesílenému hromadění nerozpustitelných zbytků látkové výměny, jako např. kyseliny močové, která zvyšuje náchylnost organismu ke dně a výskytu ledvinových kamenů v močovodech. Současně se tyto kyselé produkty ukládají ve tkáních a tím snižují pohyblivost červených krvinek, vedoucí k blokádě – tedy ucpání cév. Kyseliny jsou silné buněčné jedy, které mimo jiné poškozují buněčný enzymatický systém a jsou příčinou vzniku kancerogenních volných radikálů. Jak všichni víme, potřebují enzymy pro svoji optimální funkci přesně vymezené rozmezí hodnot pH. Kyselé vnitřní prostředí je základnou pro vznik patogenních bakteriálních forem, a tím i mnohých chronických onemocnění. Abychom tento vývoj zvrátili, je nezbytné omezit příjem kyselinotvorných potravin a současně zařadit do jídelníčku potraviny zásadotvorné, jako např. kořenovou zeleninu, nesladké ovoce a brambory.
Proč je rovnováha kyselého a zásaditého prostředí tak důležitá:
Posun rovnováhy do kyselého prostředí je typickým projevem narůstajícího
rozvratu látkové
Typické
projevy překyselení trávicího traktu jsou pálení žáhy, říhání, zvracení,
nadýmání, nevolnost,
Čím více kyselých produktů se ve Vašem těle nahromadí, tím obtížněji se
jich budete zbavovat. Překyselenost vede k zesílenému hromadění
nerozpustných zbytků látkové výměny jako např. kyseliny močové, což
přináší následné sklony ke dně (= podagra) a výskytu ledvinových a
močových kamenů.
Zde je důvod proč pít živou vodu. Živá voda je zásaditá, má možnost neutralizovat nadměrnou konzumaci kyselinotvorných poživatin a pochutin. Nejjednodušší způsob jak předcházet i různým nemocím.
Nejdůležitější rys alkalické vody vyrobené vodní alkalizací je jeho
redoxpotenciál (ORP). Je to voda s vysokým záporným ORP, je na
specifickou protihodnotu při své schopnosti neutralizovat kyslíkové
volné radikály. ORP může také být okamžitě ověřeno s použitím ORP
snímače i měřiče. Čím více záporný je ORP, z podstaty (že je, vyšší jeho
záporný ORP), více pravděpodobnosti je vtom, aby se zabýval chemickými
reakcemi, a daroval elektrony. Tyto elektrony jsou ihned k dispozici pro
angažování se v reakcích, které zneutralizují kladně nabité volné
radikály. Toto je klíčová výhoda pro vody vyrobené vodní alkalizací,
které nejsou prostě dostupné u pitných vod, jenž měly nějaké bikarb nebo
další směsi rozpuštěné, aby vodu udělali zásaditou. V lékárnách máte možnost získat prášek ALKALA - N za lidovou cenu 310,- Kč vč.DPH /150 g. Zvýší pH ale neovlivní ORP
|